Rubriky
Středisko

Sherlock Holmes – Skautský tábor 2016

VYŠETŘOVÁNÍ SE SHERLOCKEM HOLMESEM

Na začátku července se jako vždy konal skautský tábor lužského střediska. Děti ze všech věkových skupin společně strávily dva týdny na louce u Račího potoka u Zderazi, snažíce se společně s Sherlockem dopadnout největšího padoucha – profesora Moriartyho.

Sherlock byl pouze soukromé očko a téměř nikdo mu existenci ďábelského Moriartyho nevěřil, poněvadž o něm nikdo jiný neslyšel. Proto detektiv povolal své přátele, aby vytvořili pátrací týmy, které mu budou ve vyšetřování pomáhat. Děti se takto ocitly pod křídly armádního lékaře a Holmesova nejbližšího spolupracovníka Johna Watsona, šéf-inspektora Grega Lestrada a doktorky Molly Hooper. V těchto skupinách procházely většinu her, kdy sice táhly všechny za jeden provaz, ale zároveň se snažily býti co nejlepší ve vzájemném hodnocení.

Během čtrnácti dnů zažily veškeré druhy her od šifrovacích, přes vytrvalostní až k bojovkám; zkusily si bivak, uvařit vlastní jídlo v Setonově hrnci, odlévat stopy pachatele, vylézat skálu po provazovém žebříku a slaňovat ji, noční stezku odvahy, zazpívat si u táborového ohně a během hledání ztracené dýmky navštívily i nedaleké muzeum v Proseči. Během volných chvil měly k dispozici pro tento tábor speciálně vyrobenou a tématickou kartičkovou hru, která sloužila také jako sběratelský doplněk.

Tábor byl ozdoben v londýnském stylu. V bráně do stanového kruhu vlála vlajka britská a zároveň vlajka britské královské rodiny. Všechny stany byly označeny příslušným popisným číslem a tábor i okolí rozděleny do ulic. Victoria Street mezi stany a ulicí v noci osvětlovala řada pouličních lamp. Zkrátka vedoucí se snažili vtrhnout účastníky do děje, jak jen to bylo možné.

Vyšetřením a zatknutím menších rybek se nakonec podařilo zadržet i Moriartyho a zbývalo to už jenom oslavit – což se také stalo.

Touto cestou bych chtěl rovněž poděkovat všem, bez kterých by tábor nebyl možný – kuchařkám a kuchařům, vedoucím, technikům a v neposlední řadě dětem a jejich rodičům. Rodičům patří také velký dík za pomoc při skládání tábora, s Vaší pomocí jsme byli s vykládáním hotovi možná v rekordním čase. Proto, díky! (Trapper)

-> Fotografie z tábora