Rubriky
Středisko

Střediskový výlet Kladruby nad Labem a Chlumec nad Cidlinou

Na podzimní společnou střediskovou výpravu jsme vyrazili do Kladrub, zde jsme si prohlédli hřebčín a místní koně. Poté jsme vyrazili do Chlumce nad Cidlinou a navštívili jsme zámek Karlova Koruna. Myslím, že to byla velice podařená středisková výprava.

V neděli 12. října 2008 se konal celostřediskový výlet do hřebčína v Kladrubech nad Labem a na zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou. Naše počáteční obavy, že se kvůli nezvyklému nedělnímu termínu výletu nenaplní kapacita autobusu, se naštěstí v žádném případě nanaplnily a nakonec nás jelo rovných padesát. Cestu tam nám zpestřily dvě hry. Nejdřív jsme se rozdělili do dvojic a dostali jsme obrázek s koněm – kůň nás doprovázel celým výletem, však jsme taky měli namířeno do hřebčína. Během celého dne vybraní vedoucí „trousili“ a „ztráceli“ jednotlivé kousky rozstříhaných obrázků a úkolem každé dvojice bylo seskládat jako puzzle z deseti dílků ten svůj obrázek. Ukázalo se, že to nakonec nebude tak jednoduché, jak se zpočátku zdálo. Kromě postřehu a hbitosti bylo potřeba také šikovné obchodování a směňování a trocha představivosti. Druhá hra při cestě autobusem byla písničková. Soutěžily při ní proti sobě dvě družstva – jedničky „za řidičem“ a dvojky „u dveří“. Družstva se střídala ve vymýšlení písniček, ve kterých se objevuje kůň (nebo aspoň koník, kobyla, hříbě, vraník či poník). Každou písničku jsme si potom společně zazpívali. Sami jsme se divili, na kolik takových písniček jsme si vzpomněli. Začali jsme zpívat v Chrudimi a vydrželo nám to na celou cestu tam.
Naše první zastávka byla v národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem. Za trochu zamračeného a mrazivého počasí jsme se vydali na krátkou procházku kolem hřebčína a prohlédli jsme si okolo se pasoucí koně a kolotoč na koňské procházky. Potom nás čekala prohlídka hřebčína. Ta nás trochu zklamala, protože velká část koní byla buď na pastvě (klisny s hříbaty) nebo závodila na Velké Pardubické, která se ten den konala. Ale i přesto jsme viděli pěkné koně-šampiony, stáje, koňskou ordinaci a vyšetřovnu, umývárnu, výcvikovou halu a dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí o chovu a životě těchto krásných zvířat. Po prohlídce hřebčína jsme si dali svačinu a pokračovali jsme ve sbírání a směňování nalezených částí obrázků. Potom jsme se vydali autobusem kolem pastvin s hříbaty do Chlumce nad Cidlinou. Tady nás čekala prohlídka zámku Karlova Koruna. Před ní jsme měli chvíli volného času, kterou jsme využili ke hrátkám s lítacími talíři. A také nás tady čekal další úkol – všichni měli při prohlídce zámku dávat bedlivý pozor, vedoucí měli po jejím skončení vymyslet každý nějakou otázku, která se týkala zámku Karlova Koruna a o které se při prohlídce mluvilo, a všichni ostatní potom cestou zpátky měli na tyto otázky říci správnou odpověď. Hra to byla nelehká a troufnu si říci, že pro obě strany, ale nakonec se nám podařilo dát dohromady všechny otázky i správné odpovědi. Prohlídka zámku byla velmi zajímavá, opět se dost točila kolem koní (však jsme měli „koňský“ celý výlet ?) a průvodce byl trpělivý a moc fajn. Po prohlídce zámku jsme nakoupili suvenýry, prošli zámeckými zahradami, sesbírali poslední kousky obrázků a utíkali do autobusu, protože se pomalu, ale jistě blížil čas návratu.
Z Chlumce nad Cidlinou jsme jeli rovnou do Luže. Cestou zpátky jsme hledali odpovědi na otázky ze zámecké prohlídky, sestavovali jsme obrázky koníků, dojídali jsme poslední svačiny, vyhodnocovali jsme všechny soutěže a odměňovali ty nejúspěšnější soutěživce. A dál vám k cestě zpátky moc nepovím, protože jsem ji skoro celou prospala. A nebyla jsem sama, náročný den nás docela unavil, ale věřím, že nejen já na něj budu ráda vzpomínat.
Všechny fotky naleznete ve fotogalerii střediska.

Bedla