Rubriky
Skauti Skautky

Svojsíkův závod Heřmanův Městec

V pátek a sobotu 26. – 27. 4. se naši skauti a skautky zúčastnili okresního kola tradičního Svojsíkova závodu, který se koná každé dva roky. Organizátorské role se letos ujal Heřmanův Městec. Závodů se účastnilo šest družin dívčích a tři chlapecké. Celá událost byla zasazena do symbolického rámce Foglarových Stínadel, ve kterých mělo dojít k volbě nového Velkého Vonta. Před branou tamního střediskového srubu nás tedy uvítal Široko jako uchazeče a potencionální nástupce vůdce Stínadel. Po rychlé registraci, večeři a přečkání krátkého deště se družiny rozutekly po městě v dobrodružné hře, která vyústila rozšifrováním lokace tajného Vontského sněmu. Tomuto sněmu se účastníci představili a byli oficiálně zařazeni do nástupnického boje. 

V sobotu časně ráno začal modul přežití. Úkolem bylo za omezený rozpočet nakoupit suroviny, podle mapy najít tábořiště vzdálené asi 4 km od města, na louce rozdělat oheň a na něm z nakoupených surovin uvařit něco chutného, nebo alespoň poživatelného k obědu. Naše skautky zvolily tradiční buřtguláš a skauti oddílovou klasiku v podobě něčeho, čemu by se s trochu představivosti dalo říkat těstovinový salát. Po obědě jsme se sešli na nástupu, byly rozdány mapy se zakreslenými stanovišti a ihned poté konečně odstartoval samotný modul závod. V okruhu kolem tábořiště se v různých vzdálenostech nacházelo osm stanovišť, kde byli závodníci testování ze svých znalostí. V nabídce byla historie, šifry, zdravověda, příroda, schopnost vyhledávat informace, vázání uzlů, střelba a skládání stanu se zavázanýma očima. Na to všechno bylo vyhrazeno pět hodin. Málokterá skupinka zvládla projít disciplíny všechny, ale důležité bylo dostavit se zpět na tábořiště včas, jinak by byly další body odečteny. 

Během závěrečného nástupu došlo i k očekávanému vyhlášení výsledků. Naši skauti se umístili na místě třetím a skautky na čtvrtém, přičemž je však od postupového druhého místa dělilo pouhých 8 bodů (maximum bodů bylo cca 450). Celkově byly všechny družiny velmi vyrovnané a myslím si, že i když se letos nikomu z našeho střediska nepodařilo do krajského kola postoupit, byla to pro všechny účastníky cenná zkušenost a mladší členové ji za dva roky určitě zužitkují. 

Trapper