Rubriky
Roveři & Rangers Skauti Skautky

Mosty přes Jarugu 2019

Skauti a skautky ze skautského střediska Tangram Luže se o víkendu 27.9 – 29.9 2019 zúčastnili larpu Mosty přes Jarugu. Akce se konala na Vysočině nedaleko Havlíčkova Brodu a sešlo se zde kolem 500 junáků ze všech koutů České republiky.

Každý účastník se stal vojákem a musel mít předem vyrobený středověký kostým a měkčenou zbraň, se kterou pak bojoval. Byly povoleny meče, sekery, palice a štíty, ale i luky a kuše s měkčenými šípy a šipkami. Bojový systém byl následující: každý voják měl 3 životy a po každém zásahu zbraní nepřítele si musel život ubrat. Když váš počet životů klesl na 0, zemřeli jste a museli jste se jít oživit do své základny.

Příběh události byl inspirován knižní sérií Zaklínač od polského autora Andrzeje Sapkowského. Účastníci se ocitli ve světě plném magie, válek a nestvůr. Celá akce byla o válce mezi 2 stranami. První z nich bylo mocné císařství Nilfgaard, jehož armády měly za úkol dobýt oblasti kolem řeky Jarugy. Proti císařství se utvořila Koalice 3 království, která se snažila vyhnat Nilfgaard pryč. My jsme narukovali do císařské armády.

Během soboty se obě strany snažily na svou stranu získat co nejvíce spojenců. Ráno jsme se ocitli na ostrovech Skellige, kde se bojovalo o přízeň místních klanů. Kolem poledne pak vypukla první velká událost – obrovská námořní bitva, kterou vyhrál ten, kdo potopil nejvíce vlajkových lodí. Poté jsme se snažili pomoct dryádám vyhnat z Brokilonského pralesa nestvůry a dřevorubce. Odpoledne se vyrazilo do hor do země Mahakam, ve které vládne mocný trpasličí král. Sobotní den ukončila obrovská šarvátka v labyrintu.

V neděli jsme se ještě vydali do říčních krajin a dobývali jsme pevnosti místních lordů. Celá akce vyvrcholila závěrečnou bitvou, která rozhoduje o celkovém vítězi. Na stranu Nilfgaardu se přidaly Skelligské klany, ale ke koalici se přidali dryády, trpaslíci i říční lordi. I přes přesilu nepřátel nakonec Nilfgaardské císařství zvítězilo, nemalý podíl na tom měli i vojáci z našeho skautského střediska.

Domů jsme dorazili v neděli večer. Akci jsme si velice užili, a i když jsme byli unavení a potlučení, příští rok se určitě zúčastníme znovu.

          Petr Michalíček – Zpomík