Rubriky
Roveři & Rangers Skauti

Vánoční výprava na Sněžku 2007

V předvánočním čase si několik našich skautů a roverů usmyslelo, že otestují své síly a svou vytravalost a rozhodli se vyrazit pokořit největší horu České republuky – Sněžku. Cestu na horu jim stěžovala zima, silný vítr a strašně ledová zima. Nikdo se však nevzdal, a tak jak velcí polárníci dobyli toho dne naši největší horu.

Jednou na schůzce jsme se rozhodli, že se vypravíme, na naší nejvyšší horu Sněžku. Pro tuto výpravu vybral Kouďák sobotu 15. 12. 2007. Abychom se blíže domluvili, sešli jsme se již v pátek ve srubu od čtyř hodin a dohodli se, že by bylo lepší přespat ve srubu, jelikož jsme museli z Luže vyrazit už ve 4:20. Z těchto důvodů jsme se rozešli domů, kde jsme se nachystali, sbalili si věci a vrátili se zpět do srubu. Ve srubu jsme si vybalili věci, připravili nocleh, uvařili čaj do termosek a šli jsme spát. Ráno jsme vstávali ve 3:45 a rychle se šli zase sbalit, protože jsme už ve 4:15 měli vyrazit ze srubu. Z Luže jsme jeli auty do Chrasti a odtud jsme jeli vlakem ve 4:49 do Rosic nad Labem. V Rosicích jsme měli 12 minut, abychom se přesunuli do vlaku, který odjížděl v 5:31 a to do Hradce Králové. Do Hradce jsme dorazili v 5:55. Tady jsme čekali asi tak hodinu a přesunuli jsme se doautobusu. O půl deváté jsme dorazili do Pece pod Sněžkou. V Peci jsme zjistili, že je tu opravdu zima a tak jsme na sebe navlékli co nejvíc oblečení. Po náročném asi pěti minutovém aklimatizování jsme se vydali na cestu.
Z Pece jsme šli nepříjemným svažitým terénem přímo na Růžohorky. Na této cestě se nejeden z nás zadýchal, ale chata Růžohorky, kde jsme se ohřáli a dali si něco na zub, za to stály. Po ohřátí jsme se vydali po rovince přes Růžovou Horu až na Sněžku, kde už to bylo horší, jelikož strašně foukalo, byla tu zima a Sněžka zrovna není jedna z nejnižších. Avšak když se odsunuly mraky, naskytl se nám nádherný pohled jak na Sněžku, tak i na její okolí. A troufám si říct, že zato to stálo. Ale času nebylo nazbyt, proto jsme se vydali na cestu dolů. Tady jsme potkali dva členy horské služby. Ti nás moc nepovzbudili, protože nás informovali, že o něco níže jsou dvě lavinová pole a proto jsme museli jít pomalu a tiše. Asi po hodině a půl jsme konečně dorazili k prvnímu stavení a už jsme věděli, že je to skoro za námi.
V peci jsme ještě zmrzlí čekali asi něco přes hodinu a v 17:05 už jsme seděli v autobuse a mířili jsme zpět do Hradce. Zde jsme se přesunuli na vlak do Rosic a potom na vlak do Slatiňan. Ve Slatiňanech jsme byli v 8 hodin. Odtud jsme si to valili zpět do srubu, kde jsme po sobě uklidili a všichni jsme se rozešli domů. Byl to sice namáhavý den, ale stál zato.

Vrcholu Sněžky dosáhli 15. 12. 2007 BOLÝTO, KOUĎÁK, LIŠKA, MÍLEK, PŮ, REMEK, RUDA, SLÁVEK A STEHLÍK.

Ruda