Rubriky
Středisko Světlušky Vlčata

Okresní kolo závodu vlčat a světlušek – Jeníkov 2008

Světlušky a vlčata každé dva roky vyrážejí na závody. Světlušky bojují o Vlajku náčelní a vlčata se utkávají O totem náčelníka. Letošní okresní závody pořádalo středisko Kameničky v Jeníkově. Na start tohoto závodu jsme nasadili tři hlídky. Všechny tři hlídky byly velice úspěšné a postoupily do Krajského kola závodu.

V sobotu 17. 5. se v Jeníkově u Kameniček konalo okresní kolo závodu O putovní totem náčelníka a putovní vlajku náčelní. Z Luže vyrazily závodit dvě hlídky vlčat a jedna hlídka světlušek. Počasí bylo přímo parádně závodní, stejně tak krásné bylo prostředí v přírodě okolo skautského srubu v Jeníkově.
Závodu se účastnilo sedm chlapeckých a jedenáct dívčích hlídek. Lužští závodníci si vylosovali vysoká startovní čísla a světlušky vyrážely na trať až jako poslední s číslem osmnáct. Na tříkilometrovém okruhu lesem je čekaly tyto disciplíny: znalost první pomoci, znalost dopravních značek, paměť, manuální zručnost, fyzická zdatnost, poznávání přírody, vztah k vlasti a skautingu, kuchařská dovednost a schopnost orientace.
Při zahajovacím nástupu se děti dozvěděly, že se ztratila truhla s odměnami pro vítěze a našel se dopis od Ducha lesa o tom, že truhlu vrátí pouze tehdy, když se závodníci budou v lese chovat slušně. Na závěrečném nástupu Duch lesa truhlu vrátil a zavládlo napětí při vyhlašování výsledků. Lužákům se zatajoval dech, protože odměny v truhle byly nachystány pro první tři místa. A všechny tři lužské hlídky se na nich umístily. Z vlčat vyhrála hlídka Orlíků a do Luže si na dva roky přivezla krásný putovní totem náčelníka. Hned na druhém místě se umístila druhá hlídka z Luže – Škorpióni. Hlídka Píďalek se umístila mezi světluškami také na krásném druhém místě. Všechny tři hlídky tak postoupily do krajského kola závodu, které se bude konat 7. 6. v Heřmanově Městci.
Všem vedoucím, kteří děti na závod připravovali, patří poděkování a dětem přání dalšího vydařeného závodu na krajském kole.
Louka