Rubriky
Benjamínci

Jak Benjamínci tábořili

Ještě v květnu jsme váhali, jestli v letošním létě budeme organizovat tábor pro předškolní skautíky. V předchozích pěti letech se nám osvědčilo čtyřdenní táboření nejmenších dětí s rodiči, a protože mívalo pěknou odezvu, rozhodli jsme se, že i přes covidové riziko s dětmi pojedeme. A rozhodnutí jsme nelitovali, protože i letos to byly nezapomenutelné červencové dny v krásné přírodě Toulovcových maštalí ve stanech na skautské louce „Na račím potoce“.

Čtrnáct dní před námi tábořili starší skauti a skautky a jejich táborová hra měla název Skautská vesmírná agentura. My jsme ve vesmírném tématu pokračovali. Třináct malých dětí mohlo poznávat souhvězdí, stavět model rakety, zdobit si z přírodnin podle své fantazie vlastní planetu, létat na laně, kreslit a lepit svoji mapu vesmíru a mnohé další hry. Díky předchozím suchým rokům bylo vzácnou a vítanou zábavou chození v blátě. Nejmenší děti tak potřebovaly značnou zásobu oblečení. Ale měli jsme štěstí, že nám pršelo jen v době poledního klidu nebo v noci, kdy spaly, a na většinu programu nás hřálo sluníčko.

Benjamínci nám opakovaně dokazují, že skautovat se vším všudy se může bez ohledu na věk. Ranní a večerní nástupy se státní vlajkou, kterou se učily děti nosit ke stožáru uprostřed táborového kruhu, v nás dospělých vzbuzovaly naději, že v budoucnu pro ně slova úcta a služba budou mít reálnou podobu. A že začínat skautovat se může doslova od narození, protože letos nejmladší účastnici byly tři měsíce a spokojeně s námi zvládla tábořit.

Chceme poděkovat všem nápomocným a ochotným rukám, které jakkoli přispěly k uskutečnění tábora například tím, že nám před naším příjezdem posekaly a shrabaly louku, postavily stany a táborové zázemí, nebo perfektně vydezinfikovaly kuchyň. Děkujeme těm, kteří nám v polních podmínkách uvařili výborné obědy, nařezali a naštípali dříví, v blátě vysypali potočním pískem suché cestičky a jakkoli jinak nás podpořili třeba slovem a úsměvem. 

za skautské středisko Tangram Alena Krejsová