Rubriky
Středisko

Středisková výprava

Podzimní slunečné počasí v sobotu 13. 10. bylo jako stvořené pro výlet lužského střediska Tangram, na který se skauti vydali do Žďáru nad Sázavou. Čtyřiceti šesti výletníkům všeho věku od kojenců po důchodce cesta autobusem za zpěvu s kytarou rychle utekla.

Dopoledne jsme navštívili Muzeum nové generace, které se nachází v areálu bývalého cisterciáckého kláštera, dnešního zámku rodiny Kinských. Toto muzeum obdrželo ocenění za nejkreativnější muzeum ve střední Evropě. A stojí opravu za vidění a za slyšení. Každý návštěvník dostane sluchátka s audioprůvodcem a prochází si expozici, začínající středověkem až po období baroka, svým tempem a podle svého zájmu. I malé předškolní děti jsou vtaženy všemi smysly do historického děje. Seznámí se s opatem Vejmluvou a s geniálním architektem Janem Blažejem Santinim. Jeho vrcholné dílo, poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené Hoře, je památkou UNESCO.

Na Zelenou Horu jsme se vydali po společném obědu. Výhledů z jejího vrcholu po sluncem zalitém kraji jsme se nemohli nabažit. Také průvodkyně začala prohlídku před vstupní branou rozhledem po barevné vrchovině. Malým dětem slíbila odměnu za nerušení výkladu, a tak jsme mohli i uvnitř kostela v klidu a téměř tichu obdivovat detailní promyšlení celé stavby a její symbolické výzdoby. V kostele začíná rozsáhlá rekonstrukce interiéru a tušíme, že až bude dokončena, necháme se zlákat k dalšímu výletu na toto úžasné místo.

Před odjezdem domů jsme ještě navštívili Pilskou přehradu na okraji Žďáru. Na jejím břehu je hřiště plné různých „hýblat“ pro děti i pro dospělé, na kterých si mohou procvičit celé tělo. Cesta zpět byla opět plná zpěvu a dobré nálady ze společně prožitého dne.

(Louka)

Fotogalerie z výletu